Zeven manieren om perfecte rijst te koken

Categories KeukentipsPosted on

Over het algemeen zijn er drie gangbare manieren om rijst klaar te maken: in ruim water, droog koken en stomen. En allemaal hebben ze zo hun voor- en nadelen. De één is wat makkelijker dan de ander. Toch zijn er nog veel meer manieren. We hebben ze voor je op een rij gezet.

Hoeveel rijst heb je nodig?

Doorgaans zit je goed als je één kopje rijst kookt in twee kopjes water. En één kopje per persoon is dan vaak weer precies de hoeveelheid die je nodig hebt voor je maaltijd. Nadeel: er zijn echter verschillende soorten en die hebben op hun beurt ook allemaal weer een verschillende kooktijd of nemen verschillende hoeveelheden vocht op. Je kunt dus, als het kan, het best even de verpakking checken. Maar in de meeste gevallen volstaat een kopje per persoon.

Absorptie

Je voegt voor elk kopje rijst twee kopjes water toe Kook dit zachtjes in een pan tot bijna al het water verdwenen is. Vaak duurt dan een minuut of 10. Je doet bij deze methode wel een deksel op je pan. Is je rijst gaar, dan laat je de pan ( en het deksel) even 15 minuten met rust. De afgesloten pan werkt dan als en droogoven. Haal dus niet steeds het deksel eraf.

rijst

Een vingerkootje

Doe zoveel rijst in de pan als je wilt. Voeg er zo veel water aan toe dat er een vingerkootje water boven de rijst staat. Kook het tot het bijna droog staat. Draai dan het gas uit en doe een deksel op de bank. Laat het dan nog even een kwartiertje staan

Rijst koken in de magnetron

Soms kun je even niet rijst  koken in een pan of misschien wil je een hele kleine hoeveelheid maken. Gelukkig kun je dan in de magnetron maken. Was de korrels grondig, gebruik een grote kom (gekookt zet het namelijk uit), voeg twee keer zoveel koud water toe en zet de magnetron op 700 watt. Houd daarbij ongeveer 9 minuten kooktijd aan voor 100 gram rijst.

Rijst in de rijstkoker

Een rijstkoker is een handig apparaat, die automatisch afslaat wanneer het klaar is. Daardoor kun je het niet overkoken of aan laten branden. Je doet simpelweg de juiste hoeveelheden in de machine en met één druk op de knop heb je na een kwartiertje die perfect gegaarde korrels. Je hoeft er verder niet naar om te kijken. Ideaal dus!

rijst

In de airfryer

Rijst koken in de airfryer? Ik zie je al fronzen. Toch kan het! Doe de rijst in het bakaccessoire en giet deze onder met warm of kokend water in de juiste verhouding. Zet de airfryer op 200 graden en kook het vervolgens in 20-25 gaar. Haal de bakaccessoire uit je airfryer, giet het eventueel af. 

 In de slowcooker 

Oke je moet er even tijd voor nemen, maar je kunt ook rijst maken in een slowcooker. Weeg de juiste hoeveelheid af, was de korrels (optioneel) en voeg de juiste hoeveelheid water toe. Roer alles door en zet je slowcooker aan. Afhankelijk van je slowcooker is je rijst na ongeveer 3 uur (op de hoogste stand) of na ongeveer 5-6 uur (op de laagste stand) klaar. Slowcooker recepten vind je op Slowkitchen

Hoe moet je wokken en wat is de beste wokpan?

Categories Keukentips, KookgadgetsPosted on

Koks die groente op hoog vuur in de wok rond laten dansen. Ik ben er wel eens jaloers op. De roots van het wokken liggen in China en is ontstaan door armoede. Omdat er weinig brandstoffen waren en weinig voeding leerden de Chinezen om met een minimum aan vet en brandstof toch eten te bereiden.

Welke wok bij het wokken?

Wokken zijn te krijgen in verschillende varianten. De twee bekendsten zijn de Kantonese wok en de Peking wok. De Kantonese wok heeft twee metalen oren. De Pekingwok heeft een houten steel.

Wokpannen met een aanbaklaag lijken erg handig, maar echt wokken kun je het beste doen in een echte wokpan van plaatstaal of gietijzer. Deze pannen kun je vaak vinden in een toko. Pannen met een antiaanbaklaag zijn niet bestand tegen hoge temperaturen. Bij extreme verhitting komen er namelijk ongezonde stoffen vrij. Brand je wok goed in om te voorkomen dat je eten aankoekt.

Hoe moet je roerbakken?

Roerbakken doe je door snel, op hoog vuur, in een beetje olie, onder voortdurend roeren, omscheppen en husselen eten te maken. Dit kan vlees, vis of groente zijn. Of een combinatie van alles. Door de korte bereidingstijd en de hoge temperatuur blijven de smaak en voedingsstoffen van elk ingrediënt bewaard. Als je het echt goed doet, krijg je een smaak die een beetje aan barbecueën doet denken.

Recepten met groente

wokken
  • Zorg dat je alles klaar hebt staan als je gaat wokken. Dan kun je snel werken.  Zorg dus dat je vlees gemarineerd is, je groente gesneden en dat je kruiden binnen handbereik hebt.
  • Gebruik olie die sterk verhit mag worden. Olijfolie is dus niet echt geschikt. Arachideolie, sojaolie, zonnebloemolie, rijstolie en maisolie zijn geschikter
  • Verwarm je wok leeg. Is hij goed heet, dan doe je er een paar druppels water in. Ontstaan er kleine dansende bolletjes dan is je pan goed op temperatuur. Doe dan de olie in de pan. Eerst een klein beetje. Begint het de walmen, dan kan de rest er ook bij.
  • Zorg dat alle kanten van de pan in contact komen met de olie
  • Wok in de juiste volgorde. Doe eerst de ‘droge smaakmakers’ zoals kruiden, daarna de eiwitrijke ingrediënten zoals kip, dan de groente en tot slot de natte smaakmakers
  • Doe niet teveel in de pan, dan daalt namelijk de temperatuur en ben je niet aan het wokken maar aan het stoven.
  • Schep tussentijds door de pan. Vlees en vis kun je er tussendoor even uithalen en later weer toevoegen. Zo voorkom je dat het te gaar wordt.

Heb je een grote koelkast nodig? Wat bewaar je erin?

Categories KeukentipsPosted on

Hoe vaak heb jij de afgelopen maanden gemopperd dat je koelkast te klein is? Ik denk dat je dat vooral het geval was als je net je wekelijkse boodschappen had gedaan en flink moest proppen om alles erin te krijgen. Doe je dan teveel boodschappen? Als je aan het eind van de week weinig weggooit dan is het antwoord nee. Is je koeling te klein? Dat kan, maar waarschijnlijk heb je spullen in staan, die er helemaal niet in hoeven. 

Gewoonte

Wij hebben de gewoonte om bijna alle versproducten in de koelkast te stoppen. Of het nu fruit en groente, zuivelproducten, bereide gerechten, sauzen, eieren, vleeswaren, vlees of vis. Alles verdwijnt bij een groot deel van de bevolking in de koeling. Veel voedingsmiddelen hebben daar helemaal niets te zoeken.

Tips om je koelkast schoon te maken

Moet dit in de koelkast?

Bewaar niet al je fruit en groente in de koelkast. Bananen worden in de koeling sneller zwart en komkommers zullen na een paar dagen slap worden. Eieren hoeven ook niet in de koelkast, als je ze maar binnen een redelijke termijn opeet. Hoe kan het dan dat mensen zeggen dat eieren wel in de koeling moeten? In tegenstelling tot de Verenigde Staten wassen we in Nederland onze eieren niet. Hierdoor blijft het organische membraan dat rond de schaal zit en besmetting door bacteriën tegengaat, intact. Dus blijven je eitjes ook buiten de koeling langer vers.

Droge vleesproducten zoals droge worst hoeft ook niet in de koelkast net als vele kaassoorten.

Welk fruit kun je het beste in de koeling bewaren

koelkast

Wat moet er wel in de koelkast?

Kwetsbare dingen moeten in de koelkast. Dan hebben we het over vers vlees, verse vis, een geopend pak melk, restjes van maaltijden, versgesneden groente zoals die zakjes sla, soepgroente etc.

Heb je een koelkast nodig?

Ja en nee. Dat hangt van je leefstijl af. Er is een categorie mensen die prima zonder koelkast kan en ook zo leeft. Zij besparen op deze manier geld en het milieu. Kook je graag dan kun je misschien ook wel zonder koelkast. Ben jij van de kant-en-klaar maaltijden dan kun je eigenlijk niet zonder. Wil je zonder koelkast leven dan zul je goed moeten plannen. Je kunt namelijk geen restjes bewaren en ook niet voor de hele week boodschappen doen. Of je moet vegetariër of veganist zijn. Natuurlijk kun je je restjes ook invriezen of inmaken. Want het kan namelijk wel. De mens heeft immers duizenden jaren zonder koeling geleefd. 

Inmaken

Vroeger had ieder huis een kelder of een mooie grote voorraadkast. Vaak werden die in de zomer vol gezet met gevulde weckpotten. De groenten en het fruit uit de tuin of van het land werd geweckt zodat men in de winter ook groente kon blijven eten. 

Wil je geen koelkast meer dan zul je je aan moeten leren dat je na het doen van de boodschappen alle maaltijden voor de hele week zult moeten maken. Sommige dingen kun je in de vriezer doen, maar je kunt ook potten steriliseren en dan je eten wecken. Die techniek moet je wel goed beheersen. Doe je het verkeerd dan kunnen er ziekteverwekkende bacteriën in je eten komen zoals botulisme. 

Wil je wel een koelkast houden?

Je kunt je koelkast natuurlijk altijd slimmer inrichten. Want heb je echt 5 pakken gekoeld sap en drie flessen gekoelde cola nodig? En waarom zou je brood in de koelkast bewaren? In de winkel ligt het ook niet in de koeling toch? Bewaar voedsel dat niet per se in een koelkast hoeft op een droge plek waar geen zon komt en waar de temperatuur niet teveel oploopt. Een kelder of een andere plek die in de winter niet verwarmd is een ideale opslagplaats. En zo koel hoeft het nu ook weer niet te zijn. 

 

Restjes? Van een kaasplankje maak je en kaasfondue

Categories Alle recepten, Feestdagen, Hapjes en smeersels, Kerst, Keukentips, Oud&Nieuw, Pasen, SinterklaasPosted on

Was er na het kerstdiner of op die verjaardag toch minder ruimte over voor het kaasplankje dan je van tevoren had ingeschat? Binnen no-time verander je de restjes van het kaasplankje in kaasfondue.

Continue reading “Restjes? Van een kaasplankje maak je en kaasfondue”

7 dingen die je niet weet over de citroen

Categories KeukentipsPosted on

Dat citroen familie is van de sinaasappel, limoen, mandarijn en grapefruit hoef ik je vast niet te vertellen. Maar er zijn vast dingen die je nog niet weet over deze citrusvrucht. Zijn ze gezond? Alle antwoorden vind je hier.

Citroenen bevatten weinig calorieën. Per 100 gram 36 kca. Daarnaast zit er magnesium, kalium, calcium en fosfor in. En natuurlijk vitamine c ( 40 mg). Citroen helpt ook met het afvoeren van gifstoffen uit je lijf. Gooi daarom eens een schijfje citroen in je water of maak je vis wat frisser met wat citroensap.

Citroenboom

Een citroenboom geeft vier keer per jaar vruchten. De boom kam bloesem, beginnende vruchten en rijpe vruchten tegelijk dragen. Toch worden de meeste citroenen geoogst in de herfst en de winter. Een citroenboom houdt van licht, warmte en groeit het beste in warme landen. Hij kan niet tegen vorst.

Citroen bewaren

Citroenen kun je het beste kopen als ze mooi egaal geel zijn. De schil moet glanzend en stevig zijn. Wanneer citroenen een beetje zwaar aanvoelen, zijn ze vaak lekker sappig. Bewaar citroenen altijd op een donkere en koele plaats. Je kunt citroenen ook invriezen.

Citroenzuur

Snijplanken moet je regelmatig goed schoon schrobben. In de snijstrepen die ontstaan op je plank kan het vuil dieper in de plank dringen. Grof zout en een citroen zijn de oplossing. Geef houten en plastic snijplanken af en toe een schrubbeurt. Citroenzuur doodt bacteriën en zout verwijdert vlekken en neemt vieze geurtjes op. Spoel de planken daarna af onder heet water en droog ze goed af.

citroen

Vet oplossen met citroen

Citroensap ruikt niet alleen fris, maar het lost ook het vet op. Het is niet voor niets dat er zoveel schoonmaakmiddelen zijn met citroen. Wil je je magnetron schoonmaken. Verwarm dan een schaaltje met water en citroensap. Je veegt het apparaat dan zo schoon.

Citroensap nodig?

Citroenen geven het meeste sap wanneer ze op kamertemperatuur zijn. Wil je zoveel mogelijk sap uit je citroen hebben? Rol de citroen dan eerst een paar keer over het aanrecht. Heb je citroensap over? Doe het in een ijsblokjesvorm in de vriezer. Zo heb je altijd vers sap bij de hand.

In de partjes van het vruchtvlees zit het sap. Dit sap kun je gebruiken om de smaak te versterken van je eten, maar ook om te voorkomen dat gesneden fruit gaat verkleuren. Zelf gebruik ik het dikwijls voor appels en avocado’s.

Tips om stress voor het kerstdiner te voorkomen

Categories KeukentipsPosted on

Kerst kan gezellig zijn, maar ik zie altijd als een berg op tegen het boodschappen doen voor het kerstdiner. Treuzelende mensen met veel te volle winkelwagens, ingrediënten die je echt nodig hebt, maar op blijken te zijn en lange rijen voor de kassa en het parkeerterrein.  Dit jaar doen we het anders dankzij deze tips!

Maak een boodschappenlijstje

Bedenk begin december wat je ongeveer wilt eten met de kerstdagen. Sommige producten kun je misschien al eerder halen. Dan voorkom je dat het op is vlak voor kerst. Roomboter, sauzen, drinken, chocola en ijs kun je ook prima eerder halen. Dit eten bederft niet. Het enige nadeel van chocola en ijs is dat je je misschien in moet houden om er niet eerder van te snoepen.

  • Weken van tevoren kun je al een deel van je boodschappen doen. Servetten, dranken en frisdrank kunnen prima een tijdje in de kast staan
  • Kijk of je genoeg vuilniszakken, afwasmiddel, lucifers en diepvrieszakjes en diepvriesbakjes hebt
  • Sla op tijd dingen in die populair zijn met kerst. Voorbeelden: kaarsen, servetten, kerstkransjes, kerstchocola, wijn. Begin december is het nog volop te krijgen
kerstdiner

Maak lijstjes voor het kerstdiner

Naast een boodschappenlijstje kun je ook lijstjes maken om rust en overzicht te creëren. Daar zou je zelfs nu al mee kunnen beginnen. Want alles wat je nu opschrijft hoef je niet te onthouden. Maak lijstjes van wie er komen eten, Hoeveel gangen je wilt en welke gerechten. Welke boodschappen er gedaan moeten worden en in welke volgorde je je gerechten moet maken. Wil je alles helemaal plannen? Dan kun je ook nog een muzieklijst samenstellen op je laptop of Spotify.

Je voorraad

Helemaal leeg zullen je kasten en koelkast vast niet zijn. Kijk daarom eerst wat je hebt. Je hebt niets aan het zoveelste blik ananas in je kast of om er op de dag voor Kerst achter te komen dat je Ketjap al 2 jaar over datum is. Ruim daarom eerst je koelkast en voorraadkast op. Alles wat over datum is, gooi je weg of beoordeel je of het nog te eten is. Dingen die niet per sé koel bewaard hoeven te worden maar wel in je koelkast staan kunnen verhuizen naar een kast. Zo maak je ruimte in je koelkast zodat je niet hoeft te proppen nadat je je boodschappen hebt gedaan.

Wat ga je eten?

Ik ken mensen die in september al met hun neus in de kookboeken duiken of bij onze recepten kijken naar een geschikt gerecht voor de kerst. Weet jij al wat het dit jaar wordt? Klassiek, experimenteel, culinair of toch iets eenvoudigs? Je kunt je kerstdiner zo ingewikkeld maken als je zelf wilt. Check wel even of er gasten zijn met dieetwensen. Dan kun je daar rekening mee houden.

Proefkoken voor het kerstdiner

Ga je iets maken wat je nog nooit eerder gemaakt hebt en geeft het je rust als je alvast weet hoe het gaat worden? Maak het gerecht dan een paar weken eerder. Is het niet lekker dan heb je nog alle tijd om iets anders te bedenken. Zie het als een generale repetitie. Wedden dat je dan de dagen voor kerst een stuk relaxter bent.

kerstdiner

Voorbereiding

Een uitdrukking binnen de Nederlandse horeca is: “Een goede mise-en-place is het halve werk” Door alles zo goed mogelijk van tevoren klaar te zetten, worden gasten sneller bediend en sta je minder lang in de keuken terwijl zij gezellig zitten te kletsen. Bereid daarom zoveel mogelijk vooraf. Sauzen kun je ’s ochtends of zelfs de dag ervoor al maken. Zoals zelfgemaakte mayonaise of cocktailsaus. Je kunt ze in potjes in de koelkast bewaren. Warme sauzen kun je ook al eerder maken. Je hoeft ze dan alleen maar even op te warmen. Groente kun je ook heel gemakkelijk eerder snijden. Is het gesneden dan kun je het in een zip-zakje bewaren in de koelkast. Scheelt je later ook weer afwas.

Vraag hulp bij het kerstdiner

Niemand verwacht van jou dat je alles zelf moet doen. Als je voor de gemakkelijke modus gaat, kun je je gasten vragen om een gang te maken of om dingen mee te nemen. Misschien wil iemand anders wel hapjes maken of kopen en is een ander weer erg goed in nagerechten maken. Om te voorkomen dat je straks met 3 nagerechten zit en geen hoofdgerecht kun je iedereen van te voren vragen wat ze gaan maken. Je kunt ook zelf het voor- en hoofdgerecht maken en de rest voor de nagerechten. Een toetjesbuffet is ook erg leuk en er zit altijd wel iets voor je bij.

Helemaal geen zin?

Heb je helemaal geen zin in kerst? Schaam je er niet voor. Je hoeft niet iemand uit te nodigen en het is ook helemaal niet erg om eens wat uitnodigingen af te slaan. Gaat dat je wat te ver? Je kunt ook gourmetten, uiteten gaan of je uit laten nodigen bij anderen.

Negen grootste frustraties als je kerstboodschappen moet doen

Categories Kerst, KeukentipsPosted on

De feestdagen komen eraan: voor velen de mooiste én de lekkerste tijd van het jaar. Maar de voorbereidingen van het kerstdiner lopen niet altijd even ontspannen. Driekwart van de Nederlanders vindt supermarkten rondom de feestdagen te druk. Bijna de helft ondervindt hierdoor stress van de jaarlijkse kerstboodschappen.

Continue reading “Negen grootste frustraties als je kerstboodschappen moet doen”

Maak van je chocoladeletter lekkere chocolademelk

Categories Alle recepten, Drankjes, Feestdagen, Keukentips, SinterklaasPosted on

Chocoladeletters en chocolademunten. Tijdens sinterklaas is er chocolade in overvloed.  Geen straf om op te eten, maar een beetje afwisseling af en toe kan geen kwaad. En daarom maken we van de overgebleven chocoladeletter chocolademelk.

Continue reading “Maak van je chocoladeletter lekkere chocolademelk”

Yotam Ottolenghi | Deze kookboeken mogen niet ontbreken in je kast

Categories Keuken, KeukentipsPosted on

Ben jij ook zo ontzettend fan van Yotam Ottolenghi?  Dan heb je vast een of meer van zijn boeken op je kookboekenplank staan? Ben je daar niet zeker van dan hebben wij ze even allemaal voor je op een rij gezet.

Continue reading “Yotam Ottolenghi | Deze kookboeken mogen niet ontbreken in je kast”
€33,99
Op voorraad
Bol.com
€33,99
Op voorraad
Bol.com
€24,99
€26,99
Op voorraad
Bol.com
€33,99
Op voorraad
Bol.com
€39,99
Op voorraad
Bol.com
€33,99
Op voorraad
Bol.com

Populaire kookboeken van bekende Nederlanders

Categories Keuken, KeukentipsPosted on

Over de populariteit van kookboeken valt niet te twisten. Culinaire uitgeverijen draaien overuren en de vraag naar gastronomische titels blijft stijgen. Naast ouderen vinden ook jongeren koken steeds leuker. En daar horen boeken bij.

Kookboeken

Menig bekende Nederlander waagt zich de afgelopen tijd aan het schrijven van een kookboek, soms met ghostwriter, soms zelf. Voor BN-ers die niet zelf schrijven kan het laten uitgeven van een boek gericht zijn op commerciële doeleinden, meer aandacht, publiciteit, realiseren van meer boekingen, meer inkomsten. Het idee om een kookboek te schrijven ontstond bij YouTube-fenomeen Nick Toet tijdens een brainstorm met zijn manager zo lezen we op de site van Omroep West. ,,Aan het begin van dit jaar vroeg mijn manager wat ik wilde doen dit jaar. Ik vond het wel lachen om een kookboek te maken. Ik wilde voor mijzelf gewoon een vet kookboek hebben. Toen zijn wij dat proces ingegaan en twee weken later zat één van de grootste culinaire uitgevers van Nederland in mijn mailbox. Alsof het zo had moeten zijn’, legt Toet uit. De boeken van de bekende Nederlanders gaan in ieder geval als warme broodjes over de toonbank.

Populaire recepten

Populaire kookboeken van bekende Nederlanders

Eten met Nick

kookboeken

Eten met Nick van YouTube-fenomeen Nick Toet staat vol makkelijke recepten en tips en tricks waarmee zelfs jij kunt leren koken. Van de meest fluffy American pancakes tot superturboshoarma en van een Broodje Beschuitstuitah en Boeuf Bourguignon tot aan Haagse worstenbroodjes. Of misschien maak je liever afgestudeerde slagroomsoesjes, en mama’s tomatensoep. Dat is een greep uit het eerste kookboek van YouTube-kok Nick Toet (35) uit Voorburg. Het kookboek heeft 65 recepten. ,,Het zijn heel diverse gerechten. Het boek heeft onder andere een hoofdstuk met gerechten die mijn moeder vroeger maakte, een hoofdstuk met visgerechten en een hoofdstuk met studentengerechten. Dat zijn eigenlijk allemaal gerechten die je eet als je lam bent’, vertelt Toet grijnzend. Het hoofdstuk met Indische gerechten is Toets favoriete hoofdstuk. ‘Het lekkerste gerecht is, denk ik, de ”cashewrijst”, dat is echt de moeite waard.’ “Eten met Nick“, van de populaire YouTuber Nick Toet, kreeg de meeste stemmen en won daarmee de publieksprijs van 2022 van de Food and Friends kookboek van het Jaar-verkiezing 2022.

Je kunt het boek hier bestellen bij Bol.com

Donnie’s kookboek

kookboeken

,,Dit boek is voor de hardwerkende studenten. Voor de mensen van vlees en centen. Voor de vegetarische mensen die groen koken en voor de spacers die van het groen roken. Het is een ratatouille aan gerechten. Het is een snelle hap van roti tot salade tot patat. Het is voor ieder wat wils. Het is geschikt voor ieder moment”, zo laat Donald Scloszkie, beter bekend als Donnie, Maradonnie of De Fenomeen weten. Hij begon zijn carrière als kok, maar rapt sinds jonge leeftijd. En natuurlijk kreeg ook hij zijn eigen kookboek.

Meer weten of gelijk kopen bij bol.com 

Moeten, mogen & uitsloven – Paul de Leeuw

Vader Paul de Leeuw en oudste zoon Kas zijn beiden culinaire lekkerbekken en staan dan ook graag in de keuken. Al zijn ze daar bijna nooit samen te vinden, want ieder heeft zijn eigen aanpak. Paul kookt op gevoel, terwijl Kas af en toe doorslaat in zijn precisie. Erg verschillende koks dus. Ook is er een duidelijke generatiekloof, waarbij Paul zijn recepturen uit boeken en kranten haalt, terwijl Kas zijn culinaire informatie vooral vindt op het internet en duizenden YouTube-video’s bekijkt. Daarnaast halen vader en zoon herinneringen op over opgroeien, feestdagen en vakanties, maar bovenal over eten.

Bestel hier je boek

Vega met Shane 

Shane Kluivert is inderdaad de zoon van oud-voetballer Patrick Kluivert. Shane (geboren in 2007) voetbalt zelf in de jeugdopleiding van FC Barcelona, is vlogger en een liefhebber van lekker en gezond eten.  In Vega met Shane deelt hij 40 vega recepten, waarmee hij je stap voor stap de lekkerste vegetarische gerechten leert maken. Want lekker en gezond, dat kan af en toe ook zeker zonder vlees of vis. Vega is het vervolg op ‘Koken met Shane’ 

Hier kun je het boek kopen

Als ik het niet kan, kun jij het ook! – Sara Kroos

Niet een nieuw boek, maar als je van Sara Kroos houdt leuk om te hebben. Cabaretier Sara Kroos vertelt in dit boek op humoristische wijze en vooral enorm eerlijk over haar jarenlange strijd met de kilo’s. Verhalen over de liefde voor eten en over zoete troost worden afgewisseld met verhalen over honderd mislukte diëten en nog meer mislukte tips. En helaas voor een vrouw die wil afvallen, is Sara’s hobby niet sporten, maar taart bakken. Patissier Francis van Arkel zorgde voor de heerlijke taartrecepten in dit boek.

Meer over dit boek

Ongezouten Zuiderhoek – Olga Zuiderhoek

kookboeken

Olga Zuiderhoek (1946) is een Nederlandse actrice uit Assen. Het meest bekend is Olga Zuiderwijk misschien nog wel van haar talloze rollen in televisieseries en films. Zo speelde ze op televisie in onder meer In voor- en tegenspoed, We zijn weer thuis en Otje. Op het witte doek was ze te zien in Turks FruitAbelMinoes, Süskind en het recente April, May & June. Het grote publiek kent haar ongetwijfeld van haar rollen in Penoza en Het geheime dagboek van Hendrik Groen

Op een dag kreeg Olga’s vriend van zijn arts het dringende advies voortaan zoutarm te eten. Olga stond geschrokken voor het fornuis. Beiden waren liefhebbers van pittig en zout. Wat nu? Natuurlijk, Olga leerde met dit nieuwe regime te koken, maar bleef zich een beginner voelen. Omdat zij van steeds meer mensen om zich heen hoorde dat ook zij de zoutpot moesten laten staan, besloot ze samen met Ingrid Harms dit boek te maken, op smaak gebracht met tekeningen van Peter van Straaten. Naast de beginnersrecepten van Olga bevat Ongezouten Zuiderhoek interviews met zoutdeskundigen, recepten van sympathiserende kookexperts, en een aantal wetenswaardigheden over die grote boosdoener, zout.

Het lekkerste van Guus en Dick – Guus Meeuwis

kookboeken

Met Het lekkerste van Guus en Dick slaan popster Guus Meeuwis en sterrenchef Dick Middelweerd de handen ineen. Ze werkten al samen voor het succesvolle pop-uprestaurant Gustaaf, en delen in dit nieuwe kookboek hun favoriete recepten met jou. Het lekkerste van Guus en Dick bevat de makkelijke maar heerlijke recepten van Guus Meeuwis en de wat moeilijkere recepten van Dick Middelweerd, waarmee je kunt koken als een chef en echt indruk kunt maken. Beide mannen zijn gek op mayonaise en wijden in dit kookboek dan ook een heel hoofdstuk aan hun favoriete mayonaiserecepten. Maar ook recepten voor salades en soep, vis- en vleesgerechten en sauzen en snacks komen aan bod.

Ook schreef dit duo het boek Het jaar van Guus en Dick

Jet van Nieuwkerk

kookboeken

Jet van Nieuwkerk is naast de dochter van Matthijs van Nieuwkerk presentatrice, foodjournalist en moeder van Frenkie. Ze schreef vijf boeken: