Pasta koken. Zo maak je perfecte pasta

Categories Alle recepten, Buitenlandse keuken, Keuken, KeukentipsPosted on

Pasta heb je in alle soorten en maten. Penne rigate, tagliatelle, cannelloni, spaghetti, macaroni en pipe ragiate. Zomaar wat soorten die ik zag in de supermarkt. En dan heb je alles nog in verschillende varianten. Gekleurd, met ribbels, in pijpjes, boogjes en sliertjes. Hoe je moet pasta koken?

Continue reading “Pasta koken. Zo maak je perfecte pasta”

Eten bederft sneller tijdens de hondsdagen

Categories Keuken, KeukentipsPosted on

De Hondsdagen zijn er weer. Wanneer zijn de hondsdagen? De periode van ongeveer 20 juli tot rond 20 augustus staat bekend om warm, broeierig en extreem weer.

Continue reading “Eten bederft sneller tijdens de hondsdagen”

Hoe werkt een slowcooker? En wat maak je erin?

Categories Besparen, Keuken, Keukentips, KookgadgetsPosted on

In Amerika is het al jaren een hype. De slowcooker. Maar hoe werkt zo’n apparaat nu eigenlijk? Wat maak je erin, en wat zijn de voordelen boven een gewone pan? 

Continue reading “Hoe werkt een slowcooker? En wat maak je erin?”

Citroen invriezen? Kan dat en hoe doe je het?

Categories KeukentipsPosted on

Laatst kocht ik op het eind van de dag fruit en groente op de markt. De groenteboer wilde van zijn fruit af en bood me 15 citroenen aan voor een 1,50 . Een koopje dus. Nu zul je je afvragen wat moet je met 15 citroenen? Ik heb ze in de vriezer gedaan. Citroen kun je namelijk prima invriezen

Continue reading “Citroen invriezen? Kan dat en hoe doe je het?”

Asperges invriezen: hoe doe je dat

Categories Keuken, KeukentipsPosted on

Het is nu volop tijd voor witte asperges, de echte lentegroente, verkrijgbaar van april tot en met juni. Maar wat als je ook buiten het seizoen wilt genieten van dit ‘witte goud’? Gelukkig kun je witte asperges invriezen en als je het op de juiste manier doet, blijven ze 4 tot 6 maanden goed in de vriezer.

Asperges

Asperges zijn niet alleen lekker, maar ze zijn ook voedzaam. Ze bevatten weinig calorieën en zijn een goede bron van voedingsvezels, foliumzuur, vitamine C, vitamine K en verschillende mineralen zoals kalium en ijzer. Asperges hebben ook antioxidanten en ontstekingsremmende eigenschappen.

Hoe kun je asperges invriezen?

Als je verse asperges hebt gekocht om in te vriezen, kun je ze niet direct de vriezer in doen. Je moet ze eerst schillen en de onderkant van de steel afsnijden. Dep ze vervolgens droog en stop ze in een diepvrieszak.

Asperges invriezen

Niet ontdooien

Wanneer je de ingevroren asperges wilt eten, is het belangrijk om ze niet van tevoren te ontdooien. Leg ze direct in kokend water en kook ze 5 tot 10 minuten voor een flinke portie. Als je ze wel ontdooit, worden ze slap en dat willen we niet bij asperges.

Het is ook mogelijk om gekookte asperges in te vriezen. Laat ze na het koken helemaal afkoelen, laat goed uitlekken en stop ze in een diepvrieszak of vershoudbak. Dan zijn ze nog 3 maanden houdbaar in de vriezer.

Recepten met asperges

 

 

Verlepte sla oppeppen met een simpele truc

Categories Keuken, KeukentipsPosted on

Vaak komt het voor dat we een zakje sla kopen, een deel gebruiken en na een paar dagen de rest in de koelkast vinden. De sla is dan verlept en je zou denken dat het weggegooid moet worden. Maar dat hoeft niet! Er is namelijk een simpele truc om verlepte sla op te peppen. Hoe krijg je verlepte sla weer knapperig?

IJskoud water

Veel mensen denken dat je verlepte sla moet wassen in ijskoud water om het weer knapperig en groen te maken. Hoewel dit bij verse sla inderdaad werkt, is het niet de oplossing voor verlepte sla. In plaats daarvan kun je verlepte sla oppeppen door het kort in heet water te leggen. Het lijkt misschien tegenstrijdig, maar het hete water zorgt ervoor dat de sla weer tot leven komt. De cellen in de sla zetten uit en het water dat verloren is gegaan, wordt weer opgenomen, waardoor de sla weer steviger en knapperiger wordt.

verlepte sla

Niet alle sla in heet water

Let er wel op dat je de sla niet te lang in het hete water laat liggen, een paar seconden tot maximaal een minuut is meestal voldoende. Daarna kun je de sla afgieten en droogdeppen voordat je het gebruikt. Het werkt vooral goed bij bladsla, zoals ijsbergsla, Romaine sla en botersla. Bij andere soorten sla, zoals rucola of spinazie, kan het hete water ervoor zorgen dat de blaadjes verbranden en bruin worden, dus dan kun je beter de ijskoude-watermethode gebruiken.

Wanneer is een ei vers en wanneer moet je hem niet meer eten?

Categories KeukentipsPosted on

Aan de buitenkant is het moeilijk te zien of een ei nog vers is. Maar achter die mooie, gladde buitenkant kan een vies, oud en stinkend ei schuilgaan. Op het doosje staat vaak wel de houdbaarheidsdatum van een ei, maar wie weet bewaar jij je eieren wel gewoon in een grote schaal of heb je eieren van je eigen kippen.

Gelukkig zijn er nog wat trucjes. Hoe weet je of een ei kakelvers is?Als je een ei breekt, zie je vaak in het brede gedeelte van de eischaal een klein vliesje. Dat is het luchtkamertje. In de kip was het namelijk lekker warm. Een graadje of 41. Aangezien wij Nederlandse eieren hebben is het dus buiten de kip een stuk koeler. Het ei schrikt dan een beetje en krimpt daardoor wat. Bij een kakelvers ei is die luchtkamer heel erg klein. Het ei zelf zit vol met eiwit en eigeel.

vers ei

Hoe herken je een vers ei?

Een kakelvers ei kun je heel gemakkelijk herkennen. Als je hem schudt zit alles stevig op zijn plaats. Ook hoor je het ei niet klotsen.

Slapper en ondoorzichtig

Een kakelvers ei blijft natuurlijk niet kakelvers. Al heel snel stroomt het water uit het eiwit in kleine beetjes naar de dooier toe. Deze is wat minder waterig. Naarmate het ei ouder wordt lubbert de dooier daardoor steeds meer uit en wordt hij groter en slapper. Het eiwit wordt steeds doorzichtiger. Als je een ei wilt bakken, kun je dus best gemakkelijk zien hoe vers het ei is. Is alles mooi strak? Dan heb je een jong ei. Lubberig en slap? Je ei is oud.

Gekookt ei

Bij een gekookt ei is het wat moeilijker te zien of een ei vers is. Je kunt namelijk niet door de schaal kijken of hij nog strak is of niet. En ik neem aan dat je er ook niet achter wilt komen als je hem kapot tikt en de zwaveldampen je tegemoet komen.  Er is gelukkig een trucje.

Leg je ei in het water. Een erg vers ei heeft praktisch geen lucht en zakt als een baksteen naar de bodem.

Bij oudere eieren stijgt de luchtbel in de stompe kant naar de oppervlakte waardoor het ei rechtop gaat staan. Hoe verticaler de handstand, hoe ouder het ei.

Een drijvend ei, moet je gelijk weggooien. Dit ei is ontzettend oud en je kunt er behoorlijk ziek van worden.

Waarom een avocado bruin wordt. Stop met knijpen!

Categories KeukentipsPosted on

De avocado is erg populair. Toch is het een vrucht met een gebruiksaanwijzing. Of hij is nog hard als je hem snijdt of bruin. Hoe kan dat?

Hoe vaak heb jij het al niet meegemaakt dat je een avocado opensneed en hij was of bruin van binnen of nog keihard. Bij mij zijn de pogingen niet meer op twee handen te tellen. Vaak zijn dit de avocado’s uit de supermarkt die onder de bruine vlekken te zitten. In het ergste geval begint het topje al een beetje te schimmelen.

Knijpen

Als een avocado iets niet kan waarderen is dat je erin knijpt. Veel mensen doen dat. Ze pakken een avocado op, knijpen er flink in om te zien of hij wel rijp is en leggen hem dan weer terug. Als tien mensen dat doen, kun je wel raden hoe zo’n avocado er dan uit gaat zien.

Wil je in een avocado knijpen doe dat dan heel zacht met de palm van je hand. Dus niet met je vingertoppen.

avocado bruin

Avocado bewaren

Voor een avocado bij ons in de winkels ligt heeft hij al een hele reis gemaakt. Ze worden in zuurstofarme containers vervoerd. Dat zuurstofarme is om het rijpingsproces tegen te gaan. Eenmaal in Nederland worden ze behandeld in een kamer met ethyleengas. Dit gas zorgt ervoor dat ze sneller rijp zijn. Daarna gaat hij naar de winkel waar hij ongeveer nog een week eetbaar is. Wil je een avocado uit de winkel niet meteen opeten? Leg hem dan in de koelkast. Heb je hem aangesneden en wil je een deel bewaren Druppel er dan even wat citroensap overheen.

Recepten met avocado

Zelf pasta maken. Zo maak je pastadeeg

Categories KeukentipsPosted on

Zelf pasta maken is hartstikke leuk om te doen en echt moeilijk is het ook niet. Het kost alleen wel wat tijd. Maar als je echt van lekker eten houdt en koken ook leuk vindt dan kan een pastamaker zeker niet in jouw keuken ontbreken.

Wat heb je nodig om pasta te maken?

Voor ongeveer 4 personen

  • 300 gram gran duno. Dit is bloem van harde tarwe en koop je gewoon in de supermarkt
  • Zout
  • Drie eieren
  • Een eetlepel olie

Zo kook je de beste pasta

pasta maken

Hoe moet je pasta maken?

Doe 250 gram bloem en een theelepel zout in een kom. Maak in het midden een kuiltje en breek daar de eieren in. Nu mag je lekker met je handen werken. Meng steeds een beetje bloem door de eieren. Doe dit net zolang tot je een mooie bol krijgt. Je pastadeeg moet wel soepel zijn en mag niet aan je handen plakken.

Bestrooi dan je werkblad met wat bloem en kneed daarop je deeg ongeveer 10 minuten. Dit doe je met de muis van je hand. Is het goed gekneed, dan doe je je bol in plasticfolie en laat je het 20 minuten in de koelkast rusten.

Verdeel je deeg in twee delen. Gebruik je een pastamachine dan maak je niet twee bollen, maar zes bollen.

Weer doe je wat bloem op je werkblad, leg daar je deegbol op en pak je deegroller. Rol je deeg zo dun mogelijk uit. Plakt je deeg? Strooi er dan wat extra bloem op. Snijd dan je deeg af met een mes in de gewenste vorm en laat het dan een uurtje drogen. Dat kan op een speciaal rekje. Heb je een pastamachine dan haal je je deeg door je machientje.

Na een uurtje drogen is het tijd om je pasta te koken. Breng ongeveer 2,5 liter water met zout en de olie aan de kook. Doe de pasta in het water en roer de pasta los. Na een minuut of twee is je pasta beetgaar. Laat dan je pasta uitlekken in een vergiet. Daarna kun je de pasta terug in de pan doen en verder gaan met je recept.