Een avocado-mangosalade is erg lekker als lunch, bij de barbecue of gewoon bij wat aardappeltjes. Het bereiden kost je nog geen kwartiertje. Deze salade is groot genoeg voor meerdere personen.
Ingrediënten avocado-mangosalade
Rucola of andere sla
Twee mango’s
Twee avocado’s
60 gram halve walnoten of pijnboompitten
Dressing
60 ml olijfolie
Twee eetlepels citroensap
Een theelepel scherpe mosterd
Een eetlepel slagroom
Bereiding
Was de sla en doe de sla in een kom.
Schil de mango en de avocado’s en snijd ze in dunne plakken.
Verdeel de vruchten over de sla en strooi de halve walnoten er overheen.
Roer in een kommetje alle ingrediënten voor de dressing goed door elkaar.
Schenk de dressing voor het serveren over je salade.
Kerstmarkten kunnen erg leuk zijn. Lekker slenteren langs mooi verlichte kraampjes. Leuke kerstversiering waardoor je nog meer in de kerststemming raakt en heerlijke gerechtjes die echt bij kerstmarkten horen.
Kerstmarkt
Een busreis naar de mooiste kerstmarkten in Duitsland, het Dickensfestijn in Deventer. Er zijn genoeg kerstmarkten die je kunt bezoeken. Meestal zijn er veel eettentjes te vinden op de kerstmarkt. Met chocolademelk met een dot slagroom, glühwein, wafels en andere lekkernijen. Niet echt goed voor je calorie-inname. Sommige klassiekers blijken ware caloriebommen te zijn. Wij hebben het voor je op een rij gezet
Warme chocolademelk
Niets is zo lekker als een beker warme chocolademelk als het erg koud is. Eerst kun je je handen heerlijk opwarmen aan het kopje en terwijl je kleine slokjes neemt, voel je de warme drank langzaam je lichaam verwarmen. Chocolademelk halfvol met slagroom bevat 180 kcal. Ga je voor de volle chocolademelk met slagroom dan kom je uit op 262 kcal. De variant zonder slagroom bevat 192 kcal. 27% is vet, 55% koolhydraten en 18% eiwitten.
Glühwein
Wil je liever iets kruidigers dan warme chocolademelk of iets met alcohol. Je komt vast een tentje tegen op de kerstmarkt met glühwein. Een glas glühwein bevat 106 calorieën. De verdeling: 3% vet, 94% koolhydraten en 3% eiwit. Mocht je het trouwens zelf willen maken: het recept voor glühwein
Feuerzangbowle
De Feuerzangenbowle of geflambeerde bowl is een vooral in Duitsland bekende variatie van punch. De drank is genoemd naar de ’tang’ die bij de bereiding gebruikt wordt en waarmee een circa 15 centimeter hoge kegel suiker boven gekruide rode wijn geflambeerd wordt.
Traditioneel wordt een ‘Feuerzangenbowle’ in het koude deel van het jaar gedronken, vaak voor kerst of met oudejaarsavond en dus ook op kerstmarkten. Eigenlijk heeft de feuerzangbowle wel wat van glühwein. Het verschil: over de pan wordt op een metalen lat met gaten een aantal kegelvormige blokken suiker gelegd, die blokken worden overgoten met sterke drank (rum bijvoorbeeld) en dan in de fik gezet. De suiker smelt/ karamelliseert en druipt door de gaten in de lat in de wijn. Drink je een hele beker leeg dan heb je 277 kcal gehad.
Bier
In vergelijking met de meeste frisdrank bevat bier meer calorieën. Drie glazen bier leveren meer dan 250 kilocalorieën. Dat is al meer dan 10% van het gemiddelde aantal calorieën per dag voor mannen en meer dan 12% van het gemiddelde voor de vrouwen. Hier vind je een schema van verschillende bieren in Nederland met hun calorieën per flesje:
Kaiserschmarrn is een zoet Beiers/Oostenrijks gerecht. Het is een lichte, gekaramelliseerde pannenkoek, die in grote stukken wordt gesneden en traditioneel geserveerd wordt met een compote en poedersuiker. Kaiserschmarrn wordt in wintersportgebieden vaak aangeboden, maar ook op de kerstmarkten. Een portie van 100 gram bevat 330 calorieën. Op wintersport krijg je altijd hele borden vol. Dus voor je het weet zit je bijna op 1000 kcal. Wil je Kaiserschmarrn thuis maken? Dat kan met dit recept.
Reibekuchen
Reibekuchen is een vegetarisch gerecht gemaakt van aardappelen. Het heeft enige gelijkenis met röstikoeken, maar ook met kleine pannenkoekjes. Het aantal kca ligt op 268 per honderd gram. Zelf maken?
Crêpes
Lekker zijn ze hè die kleine dunne pannenkoeken. Een crêpe zonder poedersuiker of Nutella bevat 112 calorieën. Calorieën Verdeling: 45% vet, 39% koolhydraten, 16% eiwit. Doe je er wat chocoladesaus op dan kom je uit op 122 kca. Je crêpe heeft dan ongeveer een doorsnede van 18 centimeter. In 15 gram Nutella zitten 81 calorieën.
Bratwurst
Wie naar een kerstmarkt in Duitsland gaat, kan bijna niet om de bratwurst of de currywurst heen. 297 kca werk je naar binnen als je een Braadworst eet. En dan hebben we de saus nog niet meegerekend. Eet je hem op een broodje dan krijg je gemiddeld 437 kcal per broodje binnen. Zelf maken kan ook.
Lebkuchherzen
Een herkenbaar souvenir van de Weihnachtsmarkt in Duitsland zijn de lebkuchherzen. Deze peperkoeken worden gemaakt in de vorm van een hart en voorzien van een mooi lint en een leuke tekst. Leuk om cadeau te geven maar ook om lekker zelf op te eten. Per 100 gram bevat de koek ongeveer 356 kca.
Gesuikerde appel
Als kind stond ik me altijd al te vergapen aan de gesuikerde appels, in Duitsland ook wel de liebesapfel genoemd. Die liefde kwam in ieder geval niet van de tandarts. De appels worden in suiker en rode kleurstoffen gedompeld. Per 100 gram zit je op 233 kca. Een normaal formaat appel weegt iets meer dan 200 gram. 233 keer twee dus.
Stil je je honger met een pomme d’amour, dan krijg je zo’n 350 kcal naar binnen. Gepofte kastanjes zijn goed voor 192 kcal per 100 gram, dezelfde hoeveelheid gebakken appeltjes is met zo’n 90 kcal iets lichter. Een suikerspin als zoet tussendoortje bevat gemiddeld 40 kcal.
Witlof met ham en kaas. Vroeger maakte mijn moeder dit altijd met Kerst. Nu maak ik het vaak in het weekend. Wanneer je ham neemt zonder zwoerd zitten er minder calorieën in.
Dit gerecht zit vol eiwitten waardoor je snel een verzadigd gevoel zult bereiken. Binnen een uurtje heb je heerlijke witlof met ham en kaas op tafel.
Ingrediënten witlof met ham en kaas
Vier plakken gekookte ham
20 gram geraspte emmentaler
Vier struikjes witlof
Bereiding
Zet de oven aan op 180 graden
Verwijder de buitenste bladeren van de witlof en snijd de stronk af.
Houd de witlof even onder de koude kraan en laat ze dan goed uitlekken
Breng een pan water aan de kook en leg de witlof erin. Kook de witlof ongeveer 20 minuten.
Laat de witlof afkoelen tot het lauw is
Rol elk struikje witlof in een plak ham
Leg de rolletjes in een beboterde ovenschaal en strooi de geraspte kaas erover.
Veel mensen die koolhydraatarm gaan eten missen de toastjes. Maar wist je dat komkommer een prima alternatief is. Koolhydraatarm en een stuk gezonder. Komkommer met tonijnsalade is een lekker tussendoortje en het doet het ook erg goed op verjaardagen. En het mooie is dat je je helemaal niet schuldig hoeft te vullen als je een tweede pakt. Uit een komkommer haal je ongeveer 20 komkommerschijfjes. Snijd ze niet te dun, want dan wordt het een knoeiboel.
Ingrediënten
1 blikje tonijn op water
½ rode ui
2 eetlepels Griekse yoghurt
1 theelepel grove mosterd ( liefst natriumarm)
1 eetlepel kappertjes
1 komkommer
Hoe maak je komkommer met tonijnsalade
Was de komkommer goed
Laat de tonijn eerst goed uitlekken. Maak met een vork de tonijn goed los.
Snipper de ui en voeg deze toe aan de tonijn.
Voeg ook de Griekse yoghurt, mosterd en kappertjes toe en meng het geheel goed door elkaar.
Snijd de komkommer in plakjes en schep op ieder plakje een hoopje van de tonijnsalade.
Van pompoen kun je heerlijke dingen maken. Deze stoofpot met pompoen en paprika is zeker een aanrader! De stoofpot is vegetarisch.
Pompoen bevat weinig kilocalorieën en veel vezels. Ideaal dus als je gezond wilt eten. De vezels zorgen ervoor dat je goed gevuld bent en helpen je darmen gezond te houden. Daarnaast krijg je via pompoen lekker veel ijzer, calcium, vitamine C en E binnen.
Hoe maak je dit vegetarisch stoofpotje met pompoen?
1. Verhit een koekenpan zonder olie of boter en rooster het karwijzaad 3 min. Laat daarna afkoelen op bijv. een bord. Snijd ondertussen de pompoen in blokjes en de paprika in stukjes. Snijd ook de knoflook fijn.
2. Doe nu olie in een hapjespan en fruit de knoflook 1 min aan. Voeg daarna de pompoen, de paprika, de kikkererwten, de tomatenblokjes, de stroop, het laurierblaadje, het karwijzaad en 1,5 eetlepel citroensap toe. Breng dit op smaak met peper en eventueel zout. Breng dit nu aan de kook en draai dan het vuur laag en stoof het mengsel met een deksel schuin op de pan in 25 min. gaar. Af en toe nog even omscheppen.
3. Haal nu de pan van het vuur, verwijder de laurier en roer de helft van de citroenrasp erdoor, de andere helft ter garnering er boven op.
Linzen komen in veel kleuren en vormen voor. Het zijn groenten dus als je nog wat extra linzen in je soep doet, zit je zó aan je portie groente van de dag. De bekendste en misschien wel de smakelijkste linzen zijn de groene linzen van Le Puy uit Frankrijk. Deze zijn heel klein, bol en donkergroen. Linzen worden vooral gebruikt in de Indiase, Turkse en Marokkaanse keuken. De soep ziet er niet aantrekkelijk uit door de bruine, troebele kleur, maar wordt over het algemeen erg lekker gevonden.
Ingrediënten linzensoep
200 gram droge linzen
50 gram rookspek in blokjes ( Een vegetariër laat dit natuurlijk weg)
20 gram boter
een gesnipperde ui
een prei in ringen gesneden
Een stuk knolselderij ( in blokjes)
een halve theelepel gedroogde tijm
Een halve theelepel gemberpoeder
snufje zout
peper
Bereiding
Week de linzen enkele uren in een liter water
Kook ze daarna met de blokjes spek in het weekwater in 1,5 uur gaar
Verhit de boter en fruit de ui, prei en knolselderij
Laat de groente nog vijf minuten smoren
Voeg wat kookvocht toe aan de linzen en laat ze nog langzaam even koken
Doe je ui, prei en knolselderij in de keukenmachine en maak er een glad papje van
Doe de groentepuree door de linzen en het kookvocht
Breng je soep op smaak met tijm, gemberpoeder, wat zout en peper
Met het eten van deze tzatziki waan je je even in Griekenland. Het is is nog heel gemakkelijk te maken ook. De tzatziki is heerlijk bij een kipburger, een pitabroodje, kipgyros, Turks brood maar ook bij de barbecue. Dit recept is voor 4 tot 6 personen.
Meestal maak ik zelf hamburgers van rundergehakt. Nu zag ik laatst bij de slager kipgehakt liggen. Kipgehakt is bleker van kleur en de smaak is zacht.In de meeste gevallen is het vlees redelijk mager. En je kunt er dus prima kipburgers van maken.
Kipgehakt
Je kunt kipgehakt trouwens ook gewoon bij de supermarkt kopen. Zorg wel dat je een ongekruide variant hebt, want anders wordt het wel erg pittig.
Wat heb je nodig?
Voor 4 burgers
4 hamburger broodjes ( glutenvrij of koolhydraatarm eten. Laat dan het broodje staan)
400 gram kipgehakt
1 theelepel oregano
1 theelepel komijn
1 theelepel chilivlokken
Beetje zeezout
Olijfolie
Hamburgerpers
Ik zou dan ook nog de hamburgerpers kunnen noemen. Wij hebben er wel een zodat je perfecte hamburgers hebt. Een echt stoere mannending roept mijn vriend altijd. Maar stiekem ben ik er ook erg blij mee.
Hoe maak je je burger van kipgehakt?
Doe het gehakt in de kom en meng de komijn, oregano, chilivlokken en het zout goed door elkaar. Kipgehakt is veel zachter en plakkeriger dus je hebt geen ei nodig om het te binden.
Kneed het gehakt door elkaar en vorm er burgers van. Is je gehakt echt te nat, voeg dan een beetje paneermeel toe.
Gebruik je een hamburgerpers? Doe dan een beetje bloem in je pers. Dan plakt hij minder en gaat hij gemakkelijker uit de pers.
Verhit een grillpan of koekenpan. Bestrijk de burgers met wat olijfolie en leg ze in de pan. Grill ze aan beide kanten goudbruin.
Op je broodje kun je sla, komkommer, tomaat en ui doen, maar deze burger is ook ontzettend lekker met tzatziki. Wij eten er vaak een salade bij.
Een knapperend haardvuurtje, regen die tegen de ramen slaat en een drankje dat je lekker opwarmt. Gember sinaasappelthee met honing is dan zo’n drankje waar je heerlijk van kunt genieten. Een echte hit in de horeca.En gemberthee is nog gezond ook.
Gemberthee gezond
Gemberthee maken is helemaal niet zo moeilijk. En het fijne is dat er geen gekke dingen toegevoegd worden dus gemberthee is nog gezond ook.
Koop een flinke gemberwortel bij de toko, op de markt of in de supermarkt. Schil de gember, snijd de wortel in plakjes of rasp hem. Verpak in kleine porties en vries in. Bewaar geraspte gember maximaal 12 maanden in de diepvries. Hier lees je meer voordelen van gember
Voordelen van gemberthee
Het heeft een unieke en verfrissende smaak die zowel zoet als pittig kan zijn, afhankelijk van de bereidingswijze. Het heeft een aangename warme afdronk die veel mensen waarderen.
Gezondheidsvoordelen: Gember staat bekend om zijn mogelijke gezondheidsvoordelen. Het wordt vaak geassocieerd met het verlichten van misselijkheid, het verminderen van ontstekingen, het versterken van het immuunsysteem en het bevorderen van de spijsvertering. Veel mensen drinken gemberthee als een natuurlijke remedie voor deze aandoeningen.
Cafeïnevrij: De thee is cafeïnevrij, waardoor het een geschikte keuze is voor mensen die cafeïne willen vermijden of ’s avonds willen ontspannen zonder de stimulerende effecten van cafeïnehoudende dranken.
Ingrediënten gemberthee
Het is erg lekker met sinaasappel. Heb je die niet in huis, of ben je meer een citroen-liefhebber. Gemberthee met citroen is ook erg lekker. Hoeveel gember heb je nodig voor 1 liter thee?
Acht plakjes verse gember
Een schoongeboende en in plakken gesneden sinaasappel
Sap van een citroen
Vier eetlepels honing
Gemberthee maken
Gemberthee hoe maak je dat? Eigenlijk is het heel gemakkelijk.
Doel de plakjes sinaasappel en gember in een pot
Schenk kokend heet water in de pot
Laat dit zo’n tien minuten trekken
Roer de honing door je warme drank
Afvallen
Gember is ook een gewild specerij bij mensen die willen afvallen of detoxen. Het helpt namelijk om de gifstoffen die in het lichaam zijn opgebouwd weer af te voeren. Ook zuivert het de lever. Omdat het ook de verbranding stimuleert is het een gezond hulpmiddel als je af wilt vallen.
Bloedverdunnend
LET OP: Gemberwortel is bloedverdunnend en mensen, die bloedverdunners gebruiken moeten erg oppassen met het gebruik van verse gemberwortel. Overleg altijd met de huisarts als je bloedverdunners gebruikt en ook gember dagelijks wilt nemen.